Tuesday, April 12, 2011

Composition | Rule of Thirds for Landscape

Assalamualaikum & Salam Sejahtera buat pengunjung sekalian.

Hari ni nak story benda yg sgt ringkas, iaitu komposisi utk foto permandangan (landscape).

Suatu foto landscape dikatakan lemah jika komposisinya 50-50 seperti begini:



Dlm landscape photography, biasanya ia melibatkan 2 kawasan yg ingin ditonjolkan, iaitu langit (atas) dan tanah (bawah).

So mengikut Rule of Third, pemilihan mesti dibuat, sama ada kita nak menangkan langit (atas) atau tanah (bawah).

Jika kita nak menangkan langit, maka langit perlulah meliputi 2/3 frame, bakinya 1/3 adalah utk tanah.



Manakala jika kita nak menangkan tanah/air/laut, maka ia perlulah meliputi 2/3 frame, bakinya 1/3 adalah utk langit.



Atau, kadang-kadang kita nak tonjolkan kedua-dua elemen, so tak salah pun ekceli utk kita split-kan 1/2 utk langit dan 1/2 utk tanah/air. Masing-masing punya citarasa kan? Teknik ni hanya guide je.

Dan dlm masa yg sama, selain mempertimbangkan 1/3 dan 2/3 bahagian utk langit dan tanah/laut, kita juga boleh mempertimbangkan teknik Rule of Thirds yg asal, iaitu meletakkan subjek utama pd kedudukan yg sedikit kiri atau kanan.

Contoh boleh dilihat pada gambar-gambar di bawah:

1/3 air, 2/3 langit, Masjid Besi di kedudukan kiri RO3
1/2 air, 1/2 langit, jambatan di kedudukan kiri RO3
1/3 tanah, 2/3 langit, sampan di kedudukan kiri RO3
2/ tanah, 1/3 langit, tiada subjek khusus melainkan elemen-elemen yg ada di atas tanah

Simple jek kan? Yg mana kita nak tonjolkan lebih tu, kita biarkan dia memenuhi 2/3 frame, atau senang cerita, lebih drpd separuh (1/2) frame lah.

Sekian, Wassalam.

Ejad Fotopoyo

3 comments:

  1. Wan Azril:
    gambar yg ditengoknye? haha.. thanks.. full album kat sini:
    http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/03/2011-03-28-sunny-16-putrajaya.html

    ReplyDelete
  2. Simple but precise.. excellent

    ReplyDelete