Friday, June 3, 2011

6 Sebab Kenapa Anda WAJIB Memiliki Lens 50mm


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Lepas beli DSLR dan shoot beratus gambar guna kitlens 1855, kita akan rasa nak upgrade.

Kalau korang tanya aku nak upgrade apa, aku akan jwb:
"Dah ada lens 50mm? Kalau belum, g beli!"

Ek, kenapa? Best ke lens 50mm tu?

Best giler bai. Mai baca ni:


1) Murah!

Sumber: shashinki
Sumber: shashinki

Lens 50mm F1.8 berharga dlm lingkungan RM300-RM400 - yes, they're fairly cheap! 

Cuma, utk DSLR Nikon yg takde motor, kena beli version AF-S kalau nak autofocus, dlm RM700. Baca artikel Entry Level DSLR Nikon utk info lanjut.


2) Angle & Perspective

Pada focal length 50mm, angle & perspective yg dihasilkan adalah seakan-akan sama dgn view dari mata manusia.

Bagaimana yg dimaksudkan dgn sama?
  • Very minimal (atau hampir tiada) distortion
  • Very minimal (atau hampir tiada) vignette

Sebab itu lens 50mm (atau 55mm dan 58mm) dikatakan sbg "normal lens" serta "kitlens" pada suatu ketika dahulu.

Dan pada body DSLR APS-C, lens 50mm akan menjadi 75~80mm (baca artikel Crop Factor), menjadikan ianya focal length yg sgt ideal utk portrait/candid.


3) Bokeh Kuajaq

Aperture besar yg ada pada lens 50mm membolehkan kita mendapat bokeh yg jahat. Utk bokeh paling jahat, simply guna aperture terbesar iaitu f/1.8 atau f/1.4 pada lens 50mm anda. 

Nikon D700 & AF Nikkor 50mm F1.8D


4) DIY Bokeh


Pernah tgk gambar yg bokeh dia bentuk love?

Untuk kita bermain dgn bentuk bokeh yg pelbagai, kita perlukan lens dgn aperture besar. Disebabkan lens 50mm F1.8 ni lens aperture besar yg murah, maka sebab itu ia menjadi pilihan terbaik.


Untuk info lanjut pasal DIY Bokeh, boleh usha sini: Fotopoyo | DIY Bokeh


5) Close-up/Macro Lens

Pentax K200D | SMC Pentax-M 50mm F2

Lens 50mm bukanlah lens terbaik utk shoot macro (melainkan lens 50mm yg mmg dicipta utk macro), kerana focus distance yg jauh menjadikan ianya lebih sesuai utk portrait.

Namun, dgn kaedah tertentu, kita boleh 'convert' lens 50mm ni kpd macro lens, iaitu dgn menggunakan kaedah reverse atau extension tube.

Gambar spiderman di atas diambil menggunakan extension tube, manakala gambar di bawah diambil menggunakan teknik reverse. Teknik reverse boleh diaplikasikan melalui 2 cara; menggunakan reverse ring, atau pegang je lens tu secara terbalik. Utk info lanjut, usha sini: Macro | Radas & Bahan.

Nikon D700 | Nikkor AF 50mm F1.8D | Handheld Reverse


6) Sharp!


Biasa guna f/1.8 je eh? Ha skrg try kecikkan aperture tu kpd f/2.8 ke f/4 ke, pastu tgk ke-sharpness-an gambar tu. Menikam kalbu beb.

Akhir kata, dijemput utk mencuci mata melihat gambar2 dibawah. Kesemuanya diambil menggunakan lens 50mm, sama ada drpd kamera APS-C atau Fullframe.

Mohon tabah.


~ HALL OF POISONS ~

Nikon D700 | AF 50mm F1.8D
Nikon D700 | AF 50mm F1.8D
Nikon D700 | AF 50mm F1.8D
Pentax K20D | SMC Pentax-M 50mm F2
Nikon D2X | AF 50mm F1.8D
Nikon D3 | 50mm F1.8 AI
Pentax K-x | SMC Pentax-M 50mm F2
Canon 1000D | EF 50mm F1.8
Nikon F90 | AF 50mm F1.8D
Nikon D700 | AF 50mm F1.8D
Nikon D700 | AF 50mm F1.8D
Nikon D700 | AF 50mm F1.8D
Nikon D200 | AF 50mm F1.8D
Nikon D700 | Nikkor 50mm F1.8 AI-s


So jika anda masih belum memiliki lens 50mm, cepat-cepat g beli! Confirm berbaloi-baloi.

Ejad Fotopoyo

28 comments:

  1. berguna artikel nih..syabas bro!

    ReplyDelete
  2. tuan sadiq sega raga..nak tanye laa..ape beza antara E-PL1 or somethig beginer slr mcm d1000 / 3100d eh...terlalu berbeza ke kemampuan dua jenis camera nie..saya minat E-PL1 nie sbb kompak..senang dibawa kemana..tp tkot ralat lak nanti kalau kemampaunye xsetanding ngan d1000 t...yela sbb d1000 lagi murah kan..rugi rugi nanti..tp sye berpegang pada falsafah orng..the best camera u can bring anywhere...aduh kalut nie..mintak tolong pendapat tuan eh..thans tuan..;)

    ReplyDelete
  3. ecome bilal ghuna:
    d1000 tu model mana? Canon 1000D ade lah.

    E-PL1 ialah jenis micro four third camera, dgn sensor yg lebih kecik drpd DSLR, mempunyai crop factor 2.0, so segala lens yg dipakai akan didarabkan dgn 2, contoh 14mm akan jadi 28mm jika dibandingkan dgn kamera full frame SLR 35mm.
    tiada mirror box, so takde viewfinder mcm kamera DSLR, nak capture kena tgk Live View pd screen mcm kamera digital biasa.

    conclusion: both cameras are good, tp takleh nak dicompare sbb tak sama bidang. nak full control and higher quality, go for DSLR sbb bigger sensor.
    nak lightweight, compact, beli E-PL1. performance on par, mata kasar tak nmpk.

    so nnt pergi kedai, try these cameras. godek body, menu etc etc, tgk mana selesa, belilah yg tu

    ReplyDelete
  4. yangyuyu:
    depends la pd brape jauh dia OOF.. kalau OOF sampai ke infiniti (background), abis la subjek jadik bokeh abis... hihi

    ReplyDelete
  5. thanks bro ijad...tp rasa ralat sgt bila nk kelua kan 2k utk benda yg kita guna seminggu sekali..baik beli xbox360..;) hahaha..jadi ikut jejak bro laa..tgh search used punyer jee..betwen d1000 1k or epl-1 9rat..thanks for answer kt ats tue..

    ReplyDelete
  6. menarik...nak beli 50mm jugaklah...hehehe

    ReplyDelete
  7. 50mm f1.8 dgn 50mm f1.4 mana lebih cun??
    berbaloi ker tukar dari 50mm f1.8 kepada 50mm f1.4?

    ReplyDelete
  8. lg besar aperture, yg tu la lagi cun. tp yg 1.4 nye mahal, lbh drpd RM1000

    ReplyDelete
  9. psl baloi, ntah. ada duit, go for it. kalau takde, just live happily with 1.8 tu.. gmbr still cantik :)

    ReplyDelete
  10. huhuhu....
    mmg sgt lawa.
    fyna ade d90.
    tgh usha2 gak 50mm nih..
    geram sgt2...
    ;)

    ReplyDelete
  11. nk tnye...
    emm pe bezanya ND filter dgn polarizing filter??

    ReplyDelete
  12. ND Filter - menggelapkan gambar supaya shutter speed yg perlahan dpt digunakan utk efek tertentu

    Polarizer - buang reflection

    ReplyDelete
  13. salam... sy pengguna baru Nikon D5100. Nak tye, lens 50mm nie boleh ke masuk pada D5100 ni? Dgr dari kawan sy, katakan tak boleh sbb xde auto focus...>>>?? mcm mana ye?

    ReplyDelete
  14. En. Zamri: boleh masuk, cuma xboleh AF, tu je. tp skrg dah ada version yg boleh. baca ni:

    http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/07/nikkor-af-50mm-f18d-vs-nikkor-af-s-50mm.html

    ReplyDelete
  15. makna nya camera D5100 sy xde motor ye? lens 50mm bole masuk, tp xboleh AF? kalau xboleh AF tu makna nya tak boleh auto focus? mcm tu?>
    Maaf lah sy nie.. pengguna baru, so baru tgh belajar nie..

    ReplyDelete
  16. iyaaa. dah explain habis dah kat situ Encik Zamri. nak AF jugak, beli yg version AF-S G tu, RM700-800

    kalau baru belajar, apa kata khatamkan dulu kitlens 1855 tu. pelan2 kayuh :)

    ReplyDelete
  17. body mn yg aps-c bro

    ReplyDelete
  18. @Anonymous

    ringkasnya, semua DSLR yg bukan full frame ialah APS-C. baca ni

    http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/06/cropped-sensor-vs-full-frame-sensor.html

    ReplyDelete
  19. tahniah cik ejad.sudut meracun anda telah berjaya meracun sy.dalam inventori sy..thanks for advice!

    ReplyDelete
  20. Yang gmbr cawan tu, cmne nk shoot guna 50mm, i means iso n shutter speed? Susah nk shoot dptkn cmtu, xpenah berjaya... Minta tolong abg ejad,, =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iso dan s.speed tak main peranan langsung dlm gambar tu. yg main peranan ialah aperture dan composition. fahamkan psl aperture, depth of field dan bokeh utk dpt gambar yg mcm tu, dan composition utk framing sebegitu

      Delete
  21. tapi kalau nak banding 50 mm dengan speedlight mana lagi afdal untuk dibeli . ? hheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung kpd kegunaan anda. kalau selalu shoot outdoor/landscape maka flash kurang diperlukan

      Delete
  22. Salam, walaupun dah ada lens 50mm (18.5mm untuk CX sensor) untuk kamera Nikon 1 ni, tapi bila tengok gambar2 dari sensor besar ni, grrr, terasa racun tu meresap ke dalam, hahaha.

    Adakah perlu menabung untuk body yang bersensor besar dari CX pula? Hmm... :)

    ReplyDelete
  23. Thanks for review, it was excellent and very informative.
    thank you :)

    ReplyDelete
  24. A good post...saya pon dah beli 50mm since 2013, memang pic macam kat atas...nice entry...kipidap! :D

    ReplyDelete