Sunday, May 28, 2017

Memacro dengan Mr Potato

Nikon D3100 | AF Micro Nikkor 60mm F2.8D
ISO200 f/3.5 1/25 | Handheld

Assalamualaikum & Salam sejahtera semua.

Lama tak memblogging. Kalau dulu busy dgn thesis, sekarang ni busy jaga anak pulak. Anak sekarang dah 3 bulan, Alhamdulillah, sihat walafiat. Nih abam payung gambar seketul. Nama dia Arya. Bukan Arya Stark of Winterfell okeh. Tapi nama budak tecik ni mmg diinspirasikan oleh watak Arya dalam Game of Thrones pun. Dalam bahasa sanskrit, Arya memberi maksud Noble, Respectful. 


Anyway, back to the topic. Dalam artikel kali ni abam nak kongsi mcm mana nak rekacipta diffuser utk macro photoshooting dgn hanya berbekalkan duit poket tak sampai RM10.

So sebenarnya baru2 ni abam ada terbeli lens macro, iaitu AF Micro Nikkor 60mm F2.8D kat Carousell. Selama ni abam shoot macro duk guna teknik reverse dan extension tube, belum pernah lagi guna dedicated macro lens (lens yg mmg dicipta utk macro).

FYI, dedicated macro lens ni banyak kelebihan dia. Kelebihan paling utama ialah dia mmg supersharp tanpa distortion. Semua lens macro menghasilkan gambar yg sharp. Even sharper than standard prime lens. Tak caya? Nak usha nih:


Ringkasnya, kalau korang mmg betul2 nak serious dlm macro, simpan duit dan belilah macro lens. Paling cikai yg dicadangkan ialah Tamron SP90 90mm F2.8. Tapi kalau takde fulus takpe je guna 50mm + extension tube. Takde sape nak marah pun. Janji ada gambar, ye dak?

KESUSAHPAYAHAN MACRO PHOTOGRAPHY


Pernah dengar org kata "Macro memerlukan kesabaran yg tinggi?"

Sebab org kata camtu ialah, antaranya kerana serangga yg pemalu tak bagi kita amik gambar. Kita dah penat2 focus, sikit lagi nak snap, dia lari. Atau, focusing apa semua dah ok, tetibe mai budak mana eksaited tgk rama-rama yg korang plan nak snap, dia pegi tepuk daun tu, dah lari rama-rama tu. Yeah, dah pernah kena. Sakit hati. Tapi budak kan, nak wat cane.

Dan sebab lain pulak ialah - dalam macro photography, kita perlu menggunakan aperture yg sgt kecil bagi mendapatkan keluasan Depth of Field (DoF) yg cukup. Biasa kena tak kalau shoot portrait, guna f/1.4 misalnya, dpt mata je sharp, lain semua Out of Focus (OOF)? Ha dalam kes macro, bkn f/1.4, tapi f/22 pun boleh jadi camtu. Kadang2 dpt mata je yg sharp, tu pun bukan keseluruhan mata. Makin kecik subjek, makin keciklah aperture yg korang kena guna nak make sure subjek masuk dalam lingkungan DoF.

And then bila kita kecikkan aperture, kita dah kurang cahaya disitu. Balik kpd basic, nak cover balik cahaya yg hilang, kita boleh naikkan ISO atau rendahkan shutter speed, and then muncul problem lain pulak.

Bila kita focus terlalu dekat dgn subjek, efek dia mcm kita guna telephoto lens - segala pergerakan kita akan digandakan. Kita goyang sikit je, dlm frame nampak huru-hara dah. Maka penggunaan shutter speed yg rendah akan menambahkan risiko gambar blur. Ditambah lagi dgn kalau subjek tu bergerak, lagi senang la gambar tu nak blur.

Bab ISO pulak, ringkasnya camni. Dlm macro, kita target sharpness. Lepas tu kadang2 kita perlu crop gambar utk bagi nampak subjek lebih besar. Dan kalau gambar tu dah penuh dgn noise, gambar yg dicrop akan nampak tak cantik. Dan ada certain kamera yg apply Noise Reduction pada gambar secara automatik apabila menggunakan ISO tinggi, menyebabkan gambar kelihatan soft. So meninggikan ISO ni basically boleh menyebabkan gambar kita menjadi tak berapa nak sharp.

Hence, the lighting...

LIGHTING DALAM MACRO


Bila kita terpaksa guna aperture yg kecik, ISO yg rendah dan shutter speed yg tinggi, gambar kita akan gelap gelita. Nak tak nak, kena guna flash. Tapi kena tau 1 benda, cara menggunakan flash dalam macro ni tak sama dgn bila kita shoot event. Belum tentu tempat kita shoot macro tu ada siling utk kita bounce. Lepas tu kita perlu modify flash tu supaya cahaya dia lebih menumpu kepada subjek.

Abam takkan bahas dgn terlalu detail. Lighting dlm macro ni panjang ceritanya. To be honest abam pun tak khatam lagi. Tu baru lighting, belum masuk tool lain mcm bellow dan sebagainya lagi. Dan disebabkan abam ni tak berapa nak kaya, instead of beli lighting yg mmg sesuai utk macro, abam modify benda yg dah sedia ada je.

So kalau korang nak ikut style abam, jemput baca bebelan seterusnya di bawah.

Mr Potato | Makan Sambil Memacro


Kat page haritu member abam ada share link pasal omputih cipta diffuser guna Pringles. Bagi yg berminat, boleh usha: DIY Macro Diffuser. Atau google je Pringles Diffuser nanti keluar la macam2.

Berbekalkan link tu, abam pun cuba modify. Cuma, abam takde Pringles. Yg ada ialah Mr Potato Ubi Keledek yg wife beli kat Speedmart haritu. Nasib baik la abam ni jenis recycle, tak terus buang. 

Anyway, berikut adalah bahan2 yg korang perlukan. Tak semestinya kena ikut 100%, asal boleh je. Be creative.
  1. Mr Potato atau Pringles atau yg sewaktu dengannya. Make sure korang dah makan siap2 jajan dalam tu. Jgn beli pastu buang isi dalam pulak. Dan jgn makan disiang hari di bulan puasa tau. 
  2. External flash. Doesn't matter brand apa atau model apa. Abam guna Yongnuo YN560 je.
  3. Pisau atau gunting.
  4. Selotep, duct tape atau yg sewaktu dengannya.
  5. Aluminum foil.
  6. Tisu, span putih (abam tak tak nama dia apa, ala yg biasa org guna utk balut barang bila pos tu) utk digunakan sbg diffuser

Peringatan - tutorial abam kali ni agak caca merba sbb barang semua dah siap. Abam malaih nak pegi beli Mr Potato baru dan buat balik semua langkah. So try ikut dulu tutorial ni. Kalau tak berapa faham, rujuk link yg abam bagi kat atas nih.

Langkah #1

Create 1 lubang pada Mr Potato mengikut saiz flash head anda. Nak senang, tekap kepala flash tu kat bekas Mr Potato, lepas tu guna pensel, mark dia punya keluasan. Lepas tu potong. Make sure buat ni kat bontot Mr Potato tu, bukan kat bahagian depan (tempat yg kita bukak utk amik keropok).



Langkah #2

Tadi dah potong lubang utk flash kat bontot kan? Sekarang potong 1 lubang yg senget kat bahagian depan pulak.


Langkah #3

Balut bahagian dalam dgn aluminum foil. Foil ini akan bertindak sbg reflective surface bagi membolehkan cahaya flash dipantul dari belakang ke depan.



Langkah #4

Balut lubang yg senget kat depan tadi dgn diffuser yg korang ada. Mcm abam, abam guna amende ntah yg span putih yg biasa org guna utk balut lens kalau beli melalui pos. Diffuser ni sgt berguna dalam memastikan cahaya flash yg kena pada subjek tu tak terlalu harsh. 


Langkah #5

Sambungkan flash dgn Mr Potato dan lekatkan serta tutup semua lubang yg ada menggunakan duct tape.


Setel!

Hasil akhir akan nampak lebih kurang camni:


Senang je kan?

Menggunakan setup ni, abam bawak ke Taman Rama-rama KL, dan berikut adalah hasil tangkapan yg diperoleh:




















Bagi yg berminat nak tau, kesemua gambar di atas diambil menggunakan Nikon D3100, lens AF Micro Nikkor 60mm F2.8D dan flash YN560 bersama diffuser tadi tu. Handheld. Yup. Ingat abam rajin sangat nak bawak tripod?

Sempoi kan? Takyah keluar duit sgt pun. Tapi of coz ada limitation tertentu bila guna setup camni. Contohnya, byk kali dah diffuser tu terkena daun, menyebabkan serangga lari. So pandai2 korang la nak modify cane, ikut kreativiti.

Dalam artikel yg akan datang, insya Allah akan dibincangkan bagaimana nak focus apabila shoot macro, serta bagaimana mendapatkan background yg hitam/colorful. Make sure korang rajin check blog ni dan jugak page Blog Ejad Fotopoyo okeh?

Semoga bermanfaat.

Ejad Fotopoy

Saturday, April 1, 2017

Memacro Ulat Bulu dikala Hujan


Sekarang ni asal petang je, hujan. Asal petang je, hujan.

Alkisahnya haritu aku ada terrrbeli lens macro iaitu AF Nikkor Micro 60mm F2.8D. Aku dpt murah gile sbb fungus dah berumahtangga. Tapi aku tak kisah sgt pun sbb ala fungus je pun, bukan takleh cuci. Plus masa tu offer murah gile takleh nak resist.

Anyway, aku sampai je rumah, aku terus grab Nikon D3100 kepunyaan wife tercinta dan bersiap nak cari subjek. FYI, lens ni tak boleh autofocus dgn D3100 sbb ia tiada built-in motor (AF-S), so kena manual focus sahaja. Doesn't matter, dlm genre macro, manual focus lebih berguna drpd autofocus.

Tgh2 duk packing barang kamera, tengok2 aisehmen cuaca gelap gile. Lepas tu hujannnn.

Mula2 mcm kecewa la, tapi masa aku duk kelam-kabut angkat baju, aku terperasan ada sekor ulat bulu kat daun limau purut yg aku tanam. Eh cantekk. Ulat bulu tu pulak kecik gile, dlm 1cm camtu je.

Namun disebabkan tgh hujan, takkan la aku nak shoot kat situ kan. So aku kopek daun yg ada ulat bulu tu lepas tu bawak masuk dalam rumah.

Dan seterusnya bermulalah proses memacro ulat bulu dikala hujan...









Incase korang nak tau cane aku punya lighting setup, serious aku cakap setup aku sakai gile, but hey, it worked!


Lepas tu D3100 tu abis bateri. Dah lama tak guna so tak ingat bila last charge. Tapi semangat nak mengeshoot tu ada lagi. And then aku teringat, sebenarnya mount Nikon-F dan Pentax-K lebih kurang sama tau. Ada sesetengah lens Nikon yg boleh mount kat Pentax, but not properly la, dia boleh mount, boleh focus infinity, tapi dia takkan lock dan melekat la, so kena pegang dgn tangan.

And that's what I did. Aku sambar Pentax K50 yg baterinya masih full, kasi mount lens tadi tu dan pegang carefully menggunakan teknik freelensing. dan aku dpt beberapa gambar berikut:



Aku tak rajin nak share EXIF, tapi utk pengetahuan korang, nak shoot macro ni gambar tu perlukan Depth of Field yg luas, tambahan pulak jarak kamera yg terlalu dekat dgn subjek menyebabkan Depth of Field sgt nipis, even at f/16. So kesemua gambar ni diambil menggunakan aperture sekitar f/22-f/45. ISO100, shutter speed 1/60, kemudian lighting aku guna flash Meike MK320 yg originally utk Fuji-X, tapi aku control secara manual pada body D3100 dan K50.

Skrg ni lens tu dah selamat di tangan YL Camera Pudu utk proses cucian. FYI, fungus yg tidak dirawat, kalau korang simpan bersama dgn lens lain, dia boleh merebak/berjangkit. So rajin2 lah check lens anda. Kalau dah berfungus, sementara belum nak cuci tu, asingkan dia dgn lens2 lain yg tiada fungus.

Sekian bebelan di ptg Sabtu. Kbai

Ejad Fotopoyo

Thursday, January 26, 2017

Simple Review | Helios 81N


Assalamualaikum & Salam Sejahtera kengkawan semua.

Sorry lama tak update. Ala its not like korang check blog ni hari2 pun kannn. Anyway, I've been busy. Busy menyiapkan tesis, journal paper, dan buku fotopoyo yg masih dlm situasi draft. Insya Allah lepas viva akan aku kerahkan sepenuh tenaga menyiapkan buku tersebut.

Anyway, last month, aku ada terbaca kat forum ni, ada seketul atau sejenis lens Helios yg memang dicipta utk Nikon F mount. Aku terkejut, sbb setau aku, lens Helios ni ada mount M39 atau M42 je. Tapi rupanya ada dicipta utk mount Nikon, sbg kitlens bagi kamera SLR Kiev-19 yg juga SLR dalam bentuk Nikon F mount.

Info lanjut boleh usha link berikut, atau google sendiri utk info yg lebih mendalam:
  1. camerapedia
  2. sovietcams
  3. vintagecameralab

This is actually a good news bagi aku, sbb sepertimana yg korang tahu, utk menggunakan lens M42 kat body Nikon, kita memerlukan adapter yg ada corrective glass bagi membolehkan lens tersebut difokus kepada infinity. Dan masalah bagi adapter yg ada glass ni pulak, dia mcm kita tambah filter murah kat lens - mengurangkan kualiti dan kesharpnessan gambar. Info lanjut: Pengenalan Kepada Lens Adapter.

So bila aku dpt tau ada lens Helios yg mmg dicipta utk Nikon mount, it means aku tak perlukan adapter. Simply pasang je lens tu kat body SLR/DSLR Nikon mcm biasa dan boleh guna.


Sedikit info mengenai specification lens ni (sumber: allphotolenses)
  • Format: 35mm/fullframe
  • Type: Prime lens
  • Focusing: Manual Focus (MF)
  • Lens mounts: Nikon F (FX, DX)
  • Optical design: 6 elements in 4 groups (planar)
  • Focal length: 50mm
  • Max. aperture: f/2.0
  • Min. aperture: f/16
  • Blades: 6 (sedikit kecewa, sbb Nikon usually letak 7 atau 9 blades)
  • Min. Focus: 0.5m (sedikit kecewa, memandangkan kebanyakan MFD bagi lens 50mm adalah 0.45m)
  • Filter Ø: 52mm (this is good, sama dgn majority lens Nikon yg lain)
  • Weight (gr/oz): 240/8,5 (ringan bai)
  • Length (mm/in): 48/1,9 (kecik je lens ni)

So lepas dpt tau pasal lens ni, aku terus order kat Ebay. Harga around RM300-400 including shipping. Took around 1 month to arrive, tapi lepas dapat, aku check condition dan sgt2 berpuas hati. Tiada langsung kesan fungus, haze serta habuk kat lens ni. Memang terjaga rapi sungguh.


Plan nak test the whole system tapi akan mengambil sedikit masa sebab ni kamera filem. So aku test lens ni kat DSLR Nikon D3100 je. Metering doesn't work sbb ni bukan body semipro/pro yg ada aperture feeler, so pandai2 la agak setting exposure. Ala digital, cerah, lajukan shutter speed. Gelap, rendahkan shutter speed. Focus manually of coz.

So berbekalkan Nikon D3100 dan MC Helios 81N 50mm F2 ni (MC: Multicoated), aku bawak pegi Ecopark Bukit Nanas dan shoot beberapa keping gambar. FYI, lens ini dilaporkan menghasilkan bokeh swirl seperti adik-beradiknya iaitu Helios 44-2 58mm F2, so aku nak test kebolehan dia dalam memusingkan bokeh.

Berikut adalah beberapa hasil gambar yg diambil, with minor editing. Notice the swirl bokeh in several photos shown but not too obvious, maybe sebab ini sensor APS-C je. Next time gonna try it on fullframe body.


















Setakat ni, aku puas hati. Hasil dia agak sharp bila shoot wide open f/2, tak seperti classic Nikkor AF 50mm F1.8D yg soft, kena stopdown pegi f/2.8 baru dpt betul2 sharp. Focusing was a breeze sbb focus ring tu smooth gile. Dan lens ni agak ringan sampai rasa mcm aku pegang Nikon D3100 tanpa lens.

Nanti ada masa aku nak try portrait pulak. Haritu kat Ecopark byk je aweks minah saleh cun melecun tapi segan doh nak ajak amik gambar.

Sekian bebelan hari ini.

Ejad Fotopoyo