Saturday, April 1, 2017

Memacro Ulat Bulu dikala Hujan


Sekarang ni asal petang je, hujan. Asal petang je, hujan.

Alkisahnya haritu aku ada terrrbeli lens macro iaitu AF Nikkor Micro 60mm F2.8D. Aku dpt murah gile sbb fungus dah berumahtangga. Tapi aku tak kisah sgt pun sbb ala fungus je pun, bukan takleh cuci. Plus masa tu offer murah gile takleh nak resist.

Anyway, aku sampai je rumah, aku terus grab Nikon D3100 kepunyaan wife tercinta dan bersiap nak cari subjek. FYI, lens ni tak boleh autofocus dgn D3100 sbb ia tiada built-in motor (AF-S), so kena manual focus sahaja. Doesn't matter, dlm genre macro, manual focus lebih berguna drpd autofocus.

Tgh2 duk packing barang kamera, tengok2 aisehmen cuaca gelap gile. Lepas tu hujannnn.

Mula2 mcm kecewa la, tapi masa aku duk kelam-kabut angkat baju, aku terperasan ada sekor ulat bulu kat daun limau purut yg aku tanam. Eh cantekk. Ulat bulu tu pulak kecik gile, dlm 1cm camtu je.

Namun disebabkan tgh hujan, takkan la aku nak shoot kat situ kan. So aku kopek daun yg ada ulat bulu tu lepas tu bawak masuk dalam rumah.

Dan seterusnya bermulalah proses memacro ulat bulu dikala hujan...









Incase korang nak tau cane aku punya lighting setup, serious aku cakap setup aku sakai gile, but hey, it worked!


Lepas tu D3100 tu abis bateri. Dah lama tak guna so tak ingat bila last charge. Tapi semangat nak mengeshoot tu ada lagi. And then aku teringat, sebenarnya mount Nikon-F dan Pentax-K lebih kurang sama tau. Ada sesetengah lens Nikon yg boleh mount kat Pentax, but not properly la, dia boleh mount, boleh focus infinity, tapi dia takkan lock dan melekat la, so kena pegang dgn tangan.

And that's what I did. Aku sambar Pentax K50 yg baterinya masih full, kasi mount lens tadi tu dan pegang carefully menggunakan teknik freelensing. dan aku dpt beberapa gambar berikut:



Aku tak rajin nak share EXIF, tapi utk pengetahuan korang, nak shoot macro ni gambar tu perlukan Depth of Field yg luas, tambahan pulak jarak kamera yg terlalu dekat dgn subjek menyebabkan Depth of Field sgt nipis, even at f/16. So kesemua gambar ni diambil menggunakan aperture sekitar f/22-f/45. ISO100, shutter speed 1/60, kemudian lighting aku guna flash Meike MK320 yg originally utk Fuji-X, tapi aku control secara manual pada body D3100 dan K50.

Skrg ni lens tu dah selamat di tangan YL Camera Pudu utk proses cucian. FYI, fungus yg tidak dirawat, kalau korang simpan bersama dgn lens lain, dia boleh merebak/berjangkit. So rajin2 lah check lens anda. Kalau dah berfungus, sementara belum nak cuci tu, asingkan dia dgn lens2 lain yg tiada fungus.

Sekian bebelan di ptg Sabtu. Kbai

Ejad Fotopoyo

Thursday, January 26, 2017

Simple Review | Helios 81N


Assalamualaikum & Salam Sejahtera kengkawan semua.

Sorry lama tak update. Ala its not like korang check blog ni hari2 pun kannn. Anyway, I've been busy. Busy menyiapkan tesis, journal paper, dan buku fotopoyo yg masih dlm situasi draft. Insya Allah lepas viva akan aku kerahkan sepenuh tenaga menyiapkan buku tersebut.

Anyway, last month, aku ada terbaca kat forum ni, ada seketul atau sejenis lens Helios yg memang dicipta utk Nikon F mount. Aku terkejut, sbb setau aku, lens Helios ni ada mount M39 atau M42 je. Tapi rupanya ada dicipta utk mount Nikon, sbg kitlens bagi kamera SLR Kiev-19 yg juga SLR dalam bentuk Nikon F mount.

Info lanjut boleh usha link berikut, atau google sendiri utk info yg lebih mendalam:
  1. camerapedia
  2. sovietcams
  3. vintagecameralab

This is actually a good news bagi aku, sbb sepertimana yg korang tahu, utk menggunakan lens M42 kat body Nikon, kita memerlukan adapter yg ada corrective glass bagi membolehkan lens tersebut difokus kepada infinity. Dan masalah bagi adapter yg ada glass ni pulak, dia mcm kita tambah filter murah kat lens - mengurangkan kualiti dan kesharpnessan gambar. Info lanjut: Pengenalan Kepada Lens Adapter.

So bila aku dpt tau ada lens Helios yg mmg dicipta utk Nikon mount, it means aku tak perlukan adapter. Simply pasang je lens tu kat body SLR/DSLR Nikon mcm biasa dan boleh guna.


Sedikit info mengenai specification lens ni (sumber: allphotolenses)
  • Format: 35mm/fullframe
  • Type: Prime lens
  • Focusing: Manual Focus (MF)
  • Lens mounts: Nikon F (FX, DX)
  • Optical design: 6 elements in 4 groups (planar)
  • Focal length: 50mm
  • Max. aperture: f/2.0
  • Min. aperture: f/16
  • Blades: 6 (sedikit kecewa, sbb Nikon usually letak 7 atau 9 blades)
  • Min. Focus: 0.5m (sedikit kecewa, memandangkan kebanyakan MFD bagi lens 50mm adalah 0.45m)
  • Filter Ø: 52mm (this is good, sama dgn majority lens Nikon yg lain)
  • Weight (gr/oz): 240/8,5 (ringan bai)
  • Length (mm/in): 48/1,9 (kecik je lens ni)

So lepas dpt tau pasal lens ni, aku terus order kat Ebay. Harga around RM300-400 including shipping. Took around 1 month to arrive, tapi lepas dapat, aku check condition dan sgt2 berpuas hati. Tiada langsung kesan fungus, haze serta habuk kat lens ni. Memang terjaga rapi sungguh.


Plan nak test the whole system tapi akan mengambil sedikit masa sebab ni kamera filem. So aku test lens ni kat DSLR Nikon D3100 je. Metering doesn't work sbb ni bukan body semipro/pro yg ada aperture feeler, so pandai2 la agak setting exposure. Ala digital, cerah, lajukan shutter speed. Gelap, rendahkan shutter speed. Focus manually of coz.

So berbekalkan Nikon D3100 dan MC Helios 81N 50mm F2 ni (MC: Multicoated), aku bawak pegi Ecopark Bukit Nanas dan shoot beberapa keping gambar. FYI, lens ini dilaporkan menghasilkan bokeh swirl seperti adik-beradiknya iaitu Helios 44-2 58mm F2, so aku nak test kebolehan dia dalam memusingkan bokeh.

Berikut adalah beberapa hasil gambar yg diambil, with minor editing. Notice the swirl bokeh in several photos shown but not too obvious, maybe sebab ini sensor APS-C je. Next time gonna try it on fullframe body.


















Setakat ni, aku puas hati. Hasil dia agak sharp bila shoot wide open f/2, tak seperti classic Nikkor AF 50mm F1.8D yg soft, kena stopdown pegi f/2.8 baru dpt betul2 sharp. Focusing was a breeze sbb focus ring tu smooth gile. Dan lens ni agak ringan sampai rasa mcm aku pegang Nikon D3100 tanpa lens.

Nanti ada masa aku nak try portrait pulak. Haritu kat Ecopark byk je aweks minah saleh cun melecun tapi segan doh nak ajak amik gambar.

Sekian bebelan hari ini.

Ejad Fotopoyo