Wednesday, February 9, 2011

The Sunny-16 Rule

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Di hari yg indah lagi panas ini, aku nak kongsi 1 lagi info, iaitu Sunny 16.

Zaman analog dulu, iaitu pd zaman filem, kamera pd awalnya dicipta TANPA built-in exposure metering system. Instead, mereka gunakan light meter utk mengukur kadar keterangan/kegelapan cahaya yg diperlukan utk di-set-kan pada kamera.

So, kamera dan light meter - 2 gadjet berbeza yg saling bergantung.

Apa akan jadi kalau kita bawa kamera, tp terlupa bawa light meter?
Adakah ini bermakna kita tak boleh ambil gambar langsung? Takut gambar jadi underexposed atau overexposed?

Di sinilah Sunny 16 memainkan peranan, especially apabila mengambil gambar outdoor di bwh matahari yg terik.

Secara asasnya, Sunny 16 ialah kaedah utk mengukur ketepatan cahaya di waktu siang tanpa light meter.

Kaedahnya simple sahaja;
Pd waktu siang, gunakan aperture f/16 dan shutter speed yg seakan hampir dgn angka ISO.

Contoh:
  • Pd waktu siang dgn ISO100, setkan aperture pd f/16 dgn shutter speed 1/125s
  • Pd waktu siang dgn ISO200, setkan aperture pd f/16 dgn shutter speed 1/200s atau 1/250s
  • Pd waktu siang dgn ISO400, setkan aperture pd f/16 dgn shutter speed 1/400s

Pendek kata, setkan je shutter speed itu pd angka yg sama/hampir sama dgn ISO.

Kenapa dipanggil Sunny 16?
Sunny merujuk kpd siang, manakala 16 pula ialah aperture f/16 yg sering digunakan dlm situasi ini.

Sunny 16 sgt berguna apabila gambar landscape itu melibatkan langit yg biru, puluhan awan yg berkepul-kepul di bwh sinaran matahari yg terik.

Btw, tak semestinya outdoor, Sunny 16 juga boleh diguna-pakai pd genre gambar yg lain, especially jika kita inginkan DOF yg luas.

Kat sini aku tunjuk beberapa gambar yg diambil dgn teknik Sunny 16, tanpa editing.
Perhatikan persamaan shutter speed dgn ISO yg digunakan.

f/16 1/200s ISO200

f/16 1/250s ISO200


Bacaan boleh sentiasa diubah-ubah mengikut kadar cahaya yg tersedia di tmpt kejadian serta kadar exposure yg dimahukan, asalkan ia mendapat bacaan exposure yg kita mahukan.

Tetapi setting aperture biarlah logik. Tak salah, tapi tak sesuai menggunakan f/1.8 utk gambar landscape.

f/14 1/160s ISO100

f/14 1/125s ISO100



TIPS & CADANGAN UTK GAMBAR YG MELIBATKAN AWAN/LANGIT:
  1. Gunakan format RAW utk mengekalkan detail highlight & shadow
  2. Jika guna JPEG, guna profile Landscape atau Vivid, terpulang pd anda
  3. WB yg sesuai, contoh Daylight pd siang hari, Shade utk Sunset
  4. Slightly underexpose, means metering exposure itu tidaklah ngam-ngam 0 atau over, sebaliknya sedikit under. Rujuk artikel Manual Mode utk maklumat lanjut.
  5. Matrix metering
  6. Aperture bermula dgn f/8 hingga sekecil f/16. Gunakan f/22 hanya apabila exposure gambar terlalu terang
  7. Gunakan filter CPL utk mendapatkan mood biru/oren yg lebih menyerlah atau jika ingin membuang/mengurangkan efek pantulan
  8. Gunakan ND atau ND Grad filter jika ada
  9. Make sure horizontal line straight

Ok dah, tu je. Pendek je artikel ni kan.

Utk bacaan lanjut, boleh baca artikel Sunny-16 Rule: Extended Edition

Semoga dpt memberikan manfaat buat kita semua.

Salam :)

Ejad Fotopoyo

7 comments:

  1. sangat membantu. tq

    ReplyDelete
  2. tips yg sgt berguna bro... thanks

    ReplyDelete
  3. baru jer try memang menjadi...selama ini dok ambik gambar overexpose jer...anyway thanks!!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete