Friday, February 25, 2011

INFO - EDITING: Satu Kewajipan?

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Mlm semalam (Khamis, 24 Feb 2011) saya lepak dinner kat luar bersama seorang rakan seperjuangan dlm bidang photography.

Sambil minum, kami borak-borak, gossip-gossip, sampailah tiba-tiba beliau mengajukan 1 soalan pd saya:
"Ejad, saya nak tanya la, psl editing ni. Editing ni bukan ke seolah-olah merosakkan sifat semulajadi gambar, menyebabkan gambar tu kelihatan tak natural?"

So, utk menjawab persoalan di atas, berikut adalah hujah-hujah saya mengenai keperluan editing.

Editing ini diperlukan untuk:


1 - Menaikkan Mood

Contoh jika saya inginkan tone yg menunjukkan gambar itu kelihatan seperti mood tahun 70-an, dan di kamera saya tiada setting sebegitu, so saya editlah


2- Memperbaiki Gambar

Apabila kita shoot portrait, apa yg diinginkan oleh client hanya 1 - gambar yg marvelous!
So walaupun wajah subjek ada parut sana-sini, ia adalah tanggungjawab kita utk memperbaiki dan menutup 'kecacatan' tersebut utk menjadikan gambar itu sempurna

Sometimes, lens atau sensor kita kotor, menyebabkan wujudnya titik kecil pd gambar.
Dgn editing, kita dpt 'buang' kekotoran yg mengganggu gambar kita.


3- Format RAW

Sepertimana yg telah saya bincangkan dlm topik RAW VS JPEG, RAW ni format yg wajib di-edit, sbb hasil RAW mmg tak cantik.

Tanggungjawab kitalah utk memproses gambar RAW supaya menjadi JPEG yg sempurna


4- Manipulasi (menipulasi)

Pernah dgr psl KukuBesi? Beliau agak famous dlm bidang photography kerana editing nya yg marvelous. Beliau jenis yg suka memanipulasi gambar menjadikannya lebih artisitik.

Berikut adalah salah satu hasil kerja beliau utk pre-wedding Dato Sheikh Muszaphar Shukor dan isterinya:



Gambar ini diambil dari FanClub kukubesi - KUKUBESI MANIPULASI
Link asal gambar tersebut - Klik disini



Kenapa dimanipulasi?

Sometimes, apabila tiba waktu outdoor photoshoot bersama pengantin, cuaca mendung, langit gelap atau putih.

So terdapat sesetengah photographer yg kreatif dan berpengetahuan yg akan 'menampal' gambar awan pd gambar pengantin tersebut, yg mana gambar awan itu diambil dari tempat lain.

Tujuan? Supaya gambar itu kelihatan lebih cantik dan sempurna, berbanding gambar yg sama tp dgn langit putih, cantik lagi langit biru kan? Yg penting, for sure client akan lebih happy dgn yg langit biru.


5- JPEG itu sendiri sebenarnya editing

Sebelum anda mengambil gambar, perasan tak yg anda boleh tune setting pd kamera anda, yg mana anda boleh tune saturation, contrast, sharpness dan sebagainya?

Ataupun ada kamera yg boleh kita pilih preset nya, sepeti Neutral, Bright dan sebagainya.

Drpd saat anda set kan parameter tersebut, anda sebenarnya sedang meng-edit gambar yg bakal anda ambil nanti.

Proses ini dinamakan sbg pre-editing, so apabila anda mengambil gambar dlm format JPEG, anda sudahpun edit gambar anda secara express melalui sensor kamera anda apabila ia diproses menjadi JPEG utk disimpan ke dlm memori kad.

-------------------------------------------------

Namum, terdapat 1 golongan photographer yg menyalahgunakan editing. Biasa tak dgr dialog sebegini?


"Alamak, gelap pulak gambar ni. Takpelah, balik nanti edit lah kasi terang"

Ini konsep yg bg saya - SALAH! dan tak seharusnya diamalkan.

Gambar yg sempurna mestilah diambil drpd kamera.

Sempurna bg saya bermaksud exposure dan lighting-nya sempurna, compositionnya mengikut Rule of Third, tiada gangguan pd background, horizontal yg straight dan sebagainya.

So jgn simply fikir yg photoshop atau apa saja editing software boleh menyelamatkan gambar anda yg tak menjadi.

Walaupun anda mengambil gambar dlm format RAW yg loseless, jika lighting kantoi (terlalu terang/gelap), White Balance lari jauh, ia belum tentu dpt diselamatkan.



KESIMPULAN

So, jika ada antara anda yg berpendapat editing ini menyebabkan gambar tak natural, saya on the other hand, mengambil gambar dlm format RAW dan meng-edit nya bersungguh-sungguh dgn 1 matlamat - utk menjadikannya se-natural mungkin.

Saya tidak memanipulasi gambar (sebab tak pandai).
Apa yg saya buat hanyalah menjadikan exposure/brightness sekata, menaikkan warna supaya lebih pekat, meninggikan contrast supaya lebih pekat dan hitam, bergantung juga kpd jenis gambar serta apa yg saya ingin hasilkan, itu saja.

Dan jika itu pun bg anda masih merosakkan ke-semulajadi-an gambar, sila baca semula hujah saya yg ke-5 di atas.

Natural/semulajadi ni pun 1 isu jugak - ia subjektif.
Ada yg kata biru cair tu natural. Saya pulak suka pekat sbb bg saya itu lebih natural.

Even kesemulajadian itu pun dah terlalu subjektif pd mata si pemerhati.

Yg penting - asas photography kena khatam dulu, barulah nak fikir psl nak edit ke ape ke.

"Jika nak jadi master dlm photography, belajarlah photography, bukan belajar photoshop"

Ramai je kawan-kawan saya yg hasilnya superb tapi tak suka edit.
Editing yg dibuat hanyalah penambahan frame & watermark, itu saja.

Walaubagaimanapun, jika anda nak jugak belajar editing tapi photoshop tu susah, saya nak recommend dua software yg free dan sgt berguna:
  1. Picasa - http://picasa.google.com/
  2. Photoscape - http://www.photoscape.org/ps/main/index.php

Bagaimana nak edit? Belajarlah sendiri melalui tutorial yg disediakan di internet.

Ilmu editing ni seolah-olah bonus.

Jika gambar anda cantik, editing bakal menyebabkannya lebih cantik.

Tapi jika drpd awal lagi gambar anda sudah kurang cantik atau kurang/tidak menjadi, jgn fikir yg software seperti photoshop boleh jadi penyelamat, sebaliknya fikirlah yg asas anda masih belum kukuh dan usaha perlu ditingkatkan lagi.

Sekian, Wassalam :)

Ejad Fotopoyo

15 comments:

  1. pendapat yang menarik...dan jujur..

    ReplyDelete
  2. jika nak jadi master lightroom, belajarlah dgn sir labu, bukan membebel lebih ;)

    ReplyDelete
  3. c-serak: kasi gmba skit cne thumbs up tu.. hehe

    Hasnorizal: thx.. pndpat peribadi :)

    Hanis: yup, pstu make sure anda pilih tmpt duduk yg soket letriknye elok ^^

    Fym: mmg menarik! eh ape yg menarik? hehe

    ReplyDelete
  4. ok!make sure McD on kan sume plug y ada & diri sendiri bawak battery lappy ;)lg elok.

    ReplyDelete
  5. terbaik ark .. heek
    jujur & bernas

    bro update psal cara2 nk guna speed light

    ReplyDelete
  6. nice 1 la... penerangan yang jelas.

    ReplyDelete
  7. betul laa bro. sy tak reti edit gambar. cuma sy gune photoscape tambah frame+watermark sahaja.
    tapi kalo sy rasa perlu sy guna lightroom. photoshop memang tak reti, sumpah! HAHA.

    *good job bro, keep it up! banyak yang sy da belajar. tengs bro. :)

    ReplyDelete
  8. ejad,klo 4mat RAW nk edit kene tukar jpeg dlu ke atau edit dlu br tukar jpeg,,,sblum ni xpernh gne RAW pn,,nk try gk la

    ReplyDelete
  9. @Anonymous

    baca nih
    http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/01/mari-belajar-fotografi-7-raw-atau-jpeg.html

    ReplyDelete
  10. salam...
    klau kita dah edit gambar..macam mana kita nak tahu gambar yg kita edit tu x trlalu pekat sgt n lain2 bila print nnt..
    saya pernah 1 gmbr ni..dlm computer tgk cantik je tp bila print gambar tu jd lain dr yg edit..jadi trlalu kuning n trlalu pekat..
    bru tgh blajar psal photography ni..hehe
    boley bg info sket.. :)

    ReplyDelete