Friday, August 5, 2011

Photo Editor Software - Mana Yang Paling Bagus?

Assalamualaikum semua.

Kali ni nak bebel sikit psl editing, tapi bukan cara nak edit, sebaliknya nak cerita psl editing software terbaik.

Selain Adobe Photoshop yg seringkali digunakan oleh para photographer dlm proses editing, byk lagi software lain yg boleh kita gunakan utk edit gambar kita. Mcm-mcm nama software akan muncul kalau kita google. Persoalannya cuma sama ada software itu free atau tak je.


Aku start belajar editing guna Picasa. Semuanya straight forward, sgt senang nak edit.
Plus Picasa tu freeware, so takde masalah apa la nak crack ke apa ke.


Then aku jumpa Photoscape. Yg ni lagi kacak, freeware jugak, tp lagi byk benda boleh dibuat drpd Picasa.
Benda paling aku suka dlm Photoscape ialah Film Filter Effect. Gambar digital bertukar ala-LOMO dengan hanya 1 click je.


Kemudian aku beranikan diri utk mencuba perisian Adobe Photoshop CS3.
Lps dah install, aku open. Haram jadah aku tak tau langsung nak mula mcm mana. Software hape nih?

So aku pun google dan youtube lah cara-cara nak edit guna PS, pelan-pelan merangkak, aku berjaya la jugak, dah tau sikit psl superimpose, simple manipulation, layer apa menatang semua tu.


Lps tu kan, aku terjumpa pulak dgn 1 lg software - Adobe Lightroom.
Masa baru pakai, aku perasan ada persamaan dgn Photoscape dari segi film filter effect.
Cuma, dgn LR, editing yg kita buat tu boleh disimpan sbg Preset dan di-apply pd gambar-gambar lain. Dalam photoshop, benda ni dikenali sbg Action kalau tak silap.

Lps tu bila dibandingkan pulak LR dgn PS, didapati LR ni mcm PS version mudah yg instead of masuk Menu celah mana nak cari option Brightness contohnya, LR punya button dah ada depan mata.
Pendek kata - user interface Adobe LR lebih mudah dan straight-forward compared to PS.

Aku mula tinggalkan PS dan belajar lebih dalam mengenai Adobe LR.
Dan kini, segala editing yg dibuat, aku guna Adobe Lightroom. Aku siap edit dan simpan preset aku dlm folder sendiri. Kalau malas, just click preset tu, siap!

Kadang-kadang siap combine lagi. Mula-mula edit guna LR, then buat framing kat Photoscape, lepas tu upload ke PicasaWeb atau Blogspot guna Picasa.

So kalau org tanya aku "Photo Editor Software - Mana Yang Paling Bagus?"
Jwpn aku - Adobe LR, Picasa dan Photoscape. Sebab-sebabnya dah diterangkan kat atas.

So korang mcm mana?

Photo editor software ni bersepah, terlalu banyak. Tu baru utk komputer. Utk smartphone pun boleh tahan banyak Apps dalam mengedit gambar ni.

Ada yg argue PS lebih bagus la, DXO Optics lebih senang pakai la, bla bla bla.

Arguement ni sama mcm brand war - takkan berakhir, sbb its all depends on user preference.
Korang selesa guna PS? So edit lah guna PS.
Aku suka LR, dan aku akan edit guna Adobe LR.

In the end, bukannya org boleh detect kita guna software apa utk edit dgn hanya memandang gambar tu.

Cuma, kita kena paham, setiap software ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, depends pd kita punya requirement.

Dan software yg free mcm Picasa dan Photoscape tu misalnya, sbb dia freeware, for sure lah features yg ditawarkan tak sehebat Adobe PS. Still, tak bermakna Adobe PS lebih hebat.

Kalau kita boleh siapkan kerja dgn lebih cepat dgn hanya 1 click pd Photoscape misalnya, kenapa perlu bazirkan masa ber-layer-layer dgn Adobe PS?

So sebenarnya, jwpn utk soalan "software mana yg paling bagus" - kita sendiri kena try-test-cuba segala software yg ada dan tgk mana paling sesuai dan senang utk kita siapkan kerja.

Kalau kerja kita setakat nak resize gambar, Microsoft Office Picture Manager pun boleh buat.

Faham ye kawan-kawan semua?

Salam Jumaat & Selamat Berpuasa

Ejad Fotopoyo

14 comments:

  1. haha..betul2..sama lah..mula2 guna picasa, photoscape then PS...LR je tak pernah try lg..

    ReplyDelete
  2. sy pun guna LR - plg teruk sy beli je preset..:)

    ReplyDelete
  3. yangyuyu:
    beli? download free je la.

    ReplyDelete
  4. LR pling best utk touch up gmbar bg menaikkan seri.. PS just guna utk melakukan editing melampau..

    ReplyDelete
  5. Hahaha! Rasa macam kena tampor je pipi ni! Anyway, saya dah biasa dgn PS sejak dari tahun 1997 lagi. Skrg KPM bekalkan CS3, so tu yang saya rasa dekat je dgn PS.

    Still, user preference. Good one Ejad!

    ReplyDelete
  6. NaD: setuju. tp LR pun kalau pandai guna, editing boleh jadi extreme jugak :)

    Pida: ahaha, thanks atas soalan anda, artikel ini diwujudkan, dgn jwpn yg lebih lengkap :D

    ReplyDelete
  7. yeahh!photoscape mmg simple n cpat klau just nk edit biase2 je.;)

    ReplyDelete
  8. memang photoscape mudah dan berlipat ganda mudah dari photoshop. lepastu photoshop memang banya benda kena buat lepas tu tak buat slalu lupa trus step dia -__-

    light room?? interesting. tak penah guna. satu lagi photoshop elements, nampak macam better.

    ReplyDelete
  9. waaa.rasa nak belajar edit gambaa!

    ReplyDelete
  10. korg tau x mne nk dpat ps and LR yg download?? asyik dpat trial jer... help me plzzz~~

    ReplyDelete
  11. Wawa: kena la belajar teknik mem-piracy-kan software tu, mcm torrent ke. hehe

    ReplyDelete
  12. photoshop sng je nk guna,klu dh paham pasal layering..artikel bagus ni bro,dh lama gak aku dgr psl Lightroom,tp xpnah lagi try,pasni kna cuba2 lak..hehe..

    try GIMP bro..free software tp function ala2 photoshop + siap dtg dgn filter,effect2 yg photoshop pn xde..mmg fav gua software ni..

    ReplyDelete
  13. org kte Digital Photo Professional best dan free..da cube? ade dlm cd canon tak silap.

    ReplyDelete
  14. @ .~

    tak penah cuba sbb tak pakai canon. but thanks for the suggestion :)

    ReplyDelete