Tuesday, May 24, 2011

INFO - Mode: Auto VS Manual



Assalamualaikum & salam sejahtera.

Berbeza dgn kamera SLR zaman dahulu yg kebanyakannya totally mechanical & manual, kamera DSLR zaman ini sudahpun mempunyai mode AUTO serta beberapa mode lain seperti Sport, Portrait, Macro dan sebagainya.

Terdapat segelintir photographer, khasnya yg tau menggunakan mode Manual memandang rendah pd mereka yg menggunakan mode Auto, kononnya kanak-kanak je guna Auto ni.

Persoalannya, salah ke guna Auto?
Gambar confirm cantik ke bila guna Manual?
Auto utk noob? Anda dulu beli kamera terus pandai guna Manual ke?



AUTO


Kelebihan:
  1. Cepat dan mudah digunakan
  2. Sgt sesuai digunakan utk mengambil gambar candid atau moment dgn pantas
  3. Biasanya confirm gambar akan jadi punyalah!
Kekurangan:
  1. Mode Auto yg digunakan memberi ruang kpd kamera utk memilih setting yg dirasakan terbaik olehnya (nya: kamera)
  2. So, gambar yg diambil biasanya takkan dpt memenuhi kehendak kita 100%
  3. Well of course, kamera bukan boleh baca apa yg kita nak, betul tak?


MANUAL

Kelebihan:
  1. Memberi kebebasan kpd kita (full control) utk mengambil gambar sebagaimana yg kita mahu berpandukan setting Aperture, Shutter Speed dan ISO
  2. Biasanya kita akan dpt gambar yg kita mahukan kerana kita yg setting semua tu
Kekurangan:
  1. Lambat & mengambil masa

========================================================================

But in the end, kedua-dua mode ini menghasilkan benda yg sama - GAMBAR.
So, kenapa nak pandang rendah pd mereka yg guna Auto?

Kalau aku tunjuk 2 gambar yg sama, 1 ambil guna Auto, 1 guna Manual.
Bolehkah anda membezakan kedua gambar tersebut yg mana guna Auto, yg mana guna Manual?

Imagine anda guna Manual, kwn guna Auto, tp sebab anda lmbt sgt setting, anda terlepas moment, kwn pulak dpt ambil gambar. Ha siapa yg malu sekarang?

So Auto ke Manual ke, gunalah mana-mana pun, tak salah, tak berdosa, tak makrukh pun.

Yg jadi isunya ialah biasanya org yg menggunakan mode Auto ni:
  • Bila kamera dpt ambil gambar yg dia mahukan, dia cakap gambar tu dia yg ambil (dgn angkuhnya)
  • Bila kamera tak dpt ambil gambar yg dia mahukan (contoh: dia nak bokeh, tp kamera ambil semua sharp), dia ckp kamera problem, lens tak bagus, bla bla bla.

So, pesanan drpd aku ni simple je: Korang gunalah apa pun, kamera korang.

Janji, yg guna Auto tu, jgn buat perangai seperti yg diceritakan diatas tu.

Dan kalau boleh, dah beli kamera mahal-mahal tu, biarlah kita yg control mereka (mode Manual), bkn mereka yg control kita (mode Auto).

Andai anda jenis yg ingin belajar mcm mana nak guna Manual tapi tak tau nak mula mcm mana, sila ke tab Jom Belajar di atas baca segala topik asas yg ada kat situ.

That's all. All the best dlm mempelajari mode Manual!

Ejad Fotopoyo

5 comments:

  1. apa beza program dgn auto? program ni semi auto ke? leh override setting iso,aperture ngn shutter?

    ReplyDelete
  2. thats for u to find it out by reading the USER MANUAL

    ReplyDelete
  3. gi je kelas photografi.. tanya cikgu.. semua nk free je.. hahaha.. :p
    keep up d gud work ejad.. artikel ko mmg best!!

    ReplyDelete
  4. "kalau pakai mode Manual, gambar lg lawa drpd pakai mode Auto" terang ckit ..sifu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terang mende nye? tu kan fatwa sesat tu

      Delete