Sunday, January 16, 2011

Tips Menjaga Kamera | BODY

Assalamualaikum & salah sejahtera buat pengunjung sekalian.

Dlm entri kali ini, aku akan bebel pasal cara nak menjaga body kamera korang tu supaya tahan lebih lama dan sentiasa kacak. Bila kamera korang kacak, korang pun suka tengok, pastu nak jual pun senang. Kamera tak perlukan krim bedak sejuk apa semua pun utk kasi dia maintain cantik.


LCD SCREEN PROTECTOR

Ni kira benda paling basic yg perlu ada. Biasa kita pasang screen protector pada handphone sbb tanak bagi skrin calar. Ha sama la dgn kamera.

Biasanya kalau beli kamera baru kat kedai, kedai akan bagi screen protector dan tolong pasangkan terus dgn kuku dia yg panjang tu.

dx.com

Utk DSLR Nikon, biasanya korang akan dpt plastic screen protector yg jenis clip-on camni:

digitalcamerareview

Yg recommended skrg ni biasanya ialah glass type sbb dia lebih tahan lasak. Antara jenama yg femes ialah seperti Fotga, JYC dan GGS. Glass type ni lebih tahan lasak, mcm tempered glass jugak.

pentax2u


SHOULDER/NECK STRAP

freshnessmag

Setiap kali anda memegang kamera, amalkan utk terus sarungkan strap (tali kamera) itu pada leher. Ini dpt mengurangkan risiko terjatuhnya awek/skandal/bini anda yg tersayang tu.

Strap ni banyak jenis. Secara umumnya kita ada handstrap yg kecik dan neckstrap yg panjang.

Hand Strap

Neck Strap

Cara nak pakai yg paling basic ialah gantung je kat leher tu.

petapixel

Pastu cara2 lain ialah silang kiri ke kanan atau kanan ke kiri, atau mcm2 style la, depends jugak pada jenama dan jenis strap tu.

dpreview

cameratown

cameraclean


Another alternative, anda juga boleh menyarungkan neckstrap tu pada lengan:

instructables

Berkenaan brand, mcm2 brand ada utk strap ni, seperti Optech, Matin dan sebagainya. Takkan dibincangkan dlm artikel ni. Korang guna je strap original yg dapat sekali dgn kamera tu je. Kalau rasa mcm tak selesa baru pegi carik lain.


BODY CAP

photojojo

Ringkasnya, kalau korang tak attach lens kat body, jgn biar dia melopong je, tapi cover la dgn body cap. Nanti abis segala habuk masuk dlm kamera, mengotorkan mirror dan viewfinder. 

Body cap takyah ori pun, janji boleh mount kat kamera korang tu.


MENUKAR LENS

youtube

Tiap kali kita tukar lens, bahagian dlm kamera akan terdedah, menjadikan kamera mudah dimasuki habuk, serangga, pasir dan sebagainya.

Untuk mengelakkan kamera dimasuki benda2 camtu, takkan nak larang korang tukar lens pulak kan. Dah la kita beli DSLR mmg dgn tujuan utk tukar2 lens.

So aku nak kongsi tips utk mengurangkan risiko tersebut semasa proses penukaran lens:
  1. Hanya tukar jika perlu
  2. Elakkan penukaran di tempat yg berhabuk/berangin (contoh - pantai, tepi jalan)
  3. Switch-off kamera anda sebelum dan semasa tukar
  4. Halakan kamera ke bwh seperti ingin mengambil gambar kaki semasa menukar lens
  5. Pastikan anda membelakangi angin semasa menukar lens
  6. Tukar dgn pantas, jgn tangguh atau berlengah-lengah
  7. Tukar dengan cermat, ingatlah DSLR dan lens yg tersayang

MOISTURE CONDENSATION

Ingat lagi tak masa sekolah rendah, kita belajar proses pengewapan, penyejatan, kondensasi, pembekuan bla bla semua tu? 

Ok, ceritanya mcm ni.

Bila anda bawak DSLR anda drpd tmpt sejuk ke tmpt yg panas, dimana perubahan suhu berlaku secara mendadak, kondensasi akan berlaku pada bahagian dalam dan luar kamera tu.

Sebagai contoh, dalam kereta sejuk aircond, pastu anda keluar ke tempat yg panas. 

Atau, contoh yg lebih mudah, korang bawak keluar air drpd peti sejuk, nanti kan kat luas botol/gelas tu akan wujud titisan air. Atau bagi sesiapa yg pakai spek, ha kan spek korang tetibe mengewap bila pindah drpd tempat sejuk pegi panas.

Kalau kelembapan ni dibiarkan, kamera boleh rosak dan fungus senang tumbuh sebab dalam tu lembap.

Kat Malaysia, benda ni jarang berlaku sbb kita kan ada 2 musim je - panas dan hujan. Biasa benda ni berlaku bila wujud aircond je, tak mcm oversea yg biasanya jadi sbb musim sejuk.

instructables

Utk mengelakkan kamera mengewap:
  1. Ikat kamera anda dlm beg plastik atau ziplock bag (rujuk gambar kat atas) dan benarkannya utk 'sesuaikan diri' di tmpt baru, baru bawak keluar.
  2. Biarkan sahaja kamera dan lens di dlm beg dan biarkan mereka 'sesuaikan diri' secara sendirian berhad, perlahan-lahan
  3. Gunakan tuala dan balut kamera

The key is - kita mahu supaya kamera kita tak 'terkejut' dgn perubahan suhu tu, kita biarkannya perlahan-lahan sesuaikan diri di tmpt yg bersuhu baru.

Kalau kamera/lens dah mengewap, biar je, keringkan. Sbb lama2 nanti wap tadi tu akan hilang bila kamera dah sesuaikan diri dgn suhu tempat baru.


LASAKKAH KAMERA SAYA?

picturecorrect

Body DSLR memang besar, berat dan nmpk menakutkan bg sesetengah org (oh yes, ada baby pernah menangis masa aku nak shoot gambar dia guna DSLR), tp aku nak pesan 1 benda:

Just because ia nampak tahan lasak, tak semestinya anda harus abuse dia.

Kereta anda keras kan? Adakah anda sesuka hati pegi langgar dinding? Atau anda pandu sebaik mungkin supaya tak langgar apa2?

Sama la mcm kamera kita.

Jgn la selamber simbah air kat DSLR tu, mungkin body ok, tapi buatnya lens basah, masuk air, kan dah kasi free-ride utk fungus tumbuh. Kecuali la kamera tu mmg waterproof, shockproof, weatherproof dan sebagainya.

Bila tgh mengeshoot kat luar, masa tak pakai, simpan la kejap dlm beg, takut berlanggar-langgar dgn ranting ke ape ke, calar, sia-sia je kan.

Anda mungkin tak kisah kalau kamera anda calar balar, tapi dia akan jadi isu bila anda nak jual nanti. Kalau kamera dah serabai, susah nak jual harga tinggi.


ROUTINE MAINTENANCE

thedigitalvisual

Bila korang ada masa, keluarkan kamera dari beg atau drybox, kasi belai2 skit, mcm anda biasa basuh kereta time weekend. Lap kamera tu kalau ada kesan basah or kotor, lap skrin yg penuh dgn cap jari.

Kalau kamera korang masih mengewap (sbb isu kondensasi yg dah dibincangkan sebelum ni), korang boleh la rendam kamera tu dalam beras, atau bekas yg penuh dgn silica gel, supaya kelembapan tadi tu dapat dikeringkan.

Bagi yg reti, boleh bersihkan mirror, viewfinder dan sensor drpd habuk menggunakan blower serta alatan lain. Byk tutorial berkenaan ni kat internet, boleh google sendiri.

Kalau habuk tu degil sangat tak dapat dibersihkan, korang boleh hantar ke service center (ikut jenama kamera masing2) utk sensor cleaning process. Harga sila tanya diorang, becoz aku tak pernah buat so tak tau.

Simpan kamera di tempat yg kering, atau tempat yg udara mengalir seperti atas meja. Kalau simpan kat tempat lembap dan gelap, fungus senang tumbuh. Beli drybox kalau mampu.


SHUTTER REPLACEMENT

Shutter blade

Dalam DSLR ada shutter blade, iaitu benda yg korang duk adjust shutter speed 1/1000, 30", BULB apa semua tu.

Shutter count pula merujuk kpd berapa kali dah kita tekan shutter button tu, atau berapa kali dah kita amek gambar. Biasanya maklumat shutter count atau SC ni disertakan pada jualan kamera terpakai.

Utk check SC pada kamera, boleh guna website ni: www.camerashuttercount.com/

Setiap kamera anda had shutter masing2. Contohnya max shutter count bagi entry level DSLR seperti Nikon D3300 dan Canon 100D ialah sekitar 100,000 klik.

Bukan bermakna lepas 100,000 tu confirm shutter kong, tapi tu anggaran jangka hayat. Cuma biasanya bila angka SC melebihi nilai max shutter 100,000 tadi, shutter blade akan mula rosak.

Anda boleh google sendiri berapa agaknya limit shutter anda, kerana ia berlainan utk setiap jenama dan model.

Ok, apa jadi bila kamera anda sudah menghampiri atau melepasi max SC?

Shutter blade akan mula slow, seperti anda set 1/1000s, tapi dengar shutter tu buka/tutup lama mcm 1s. Worst case, ada yg jammed terus, tak boleh tgkp gambar sudah.

Jgn risau. Jika berlaku kes sebegini, it means shutter blade anda dah rosak. Shutter blade je, bukan kamera. So, hantarlah kamera anda ke pusat servis utk proses penukaran shutter (shutter replacement).

Bayarannya mungkin dlm RM300-RM500, bergantung pd jenama/model serta lain-lain keperluan. Jika kamera anda masih di bwh warranty, penukaran shutter ialah percuma. Kalau anda guna high end atau pro level camera, harga akan lebih mahal sbb shutter blade bagi kamera pro lebih tahan lasak. Sbb tu kamera pro boleh pegi sampai 200-300ribu max shutter count.

Dan biasanya diorang akan bersihkan sekali dlm tu, cuci habuk, ganti getah apa semua jika perlu.

Lepas dah tukar shutter blade, kamera anda dah jadi baru dgn SC = 0, cuma mungkin nombor SC tu dia tak reset. Katakan anda hantar tukar shutter blade masa SC = 120,000. Lepas tukar, dia sambung nombor tu bermula dgn 120,001 sampai la dia rosak balik.

Hmm ok dah tu je kot yg boleh dikongsi berkenaan tips penjagaan body.

Any question or comment boleh ditaip di ruangan komen di bawah.

Sekian.

Ejad Fotopoyo

*artikel ini telah dikemaskini pada 17/08/2015 jam 12:12am

34 comments:

  1. Nice tips....
    selama ni dok jaga lens jer tkt terkene fungus (sbab pernah terkena sekali)
    rupenye body pon kene jaga gak iye...

    ReplyDelete
  2. selagi ada ruang dan selagi adanya kelembaban, mmg akan sentiasa ada kemungkinan utk fungus itu tumbuh.

    later saya akan sediakan tips utk storage pulak, utk menghalang penumbuhan fungus. stay tuned! ;)

    ReplyDelete
  3. thanks ejad..akan ku abadikan dlm otak..sayang kamera

    ReplyDelete
  4. aku suka info2 yang ada dalam blog ni.. :)

    ReplyDelete
  5. terima kasih bebanyak la cikgu sbb bagi info yg amat berguna n berharga nie...

    ReplyDelete
  6. bukan photographer & Anonymous:
    thx sudi singgah. sy bukan cikgu btw, masih org baru dlm photography jugak :)

    ReplyDelete
  7. salam(kalau bukan cikgu..nak panggil apa?) terharu saya(baru 2hari beli camera)..apa yg saya tahu..artikel begini ada didalam e-book yg dijual dipasaran/internet..memang betul cakap kawan saya(potografer Pro)..berhati-hati kerna ramai yg hendak mengambil kesempatan..syabas cikgu lah ye..hanya Allah taala saje yg membalas budi baik lagi ikhlas cikgu ni...

    ReplyDelete
  8. sambungan dari comment diatas..cikgu tak nak buat club ke..saya nak join...TQ..-cheai71.....cheai71@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. kurang fhm, ramai yg mengambil kesempatan? kesempatan atas ape tu?

    club? x perlu lah kot.. sy bukan feymes, org2 biase je :)

    ReplyDelete
  10. Salam...d90 sy pnh t'jatuh..dr ats seat moto..tp,ms tu..cmra still dlm beg sendeng..de efect pe2 x??stakat nie..cam ok jerk..

    ReplyDelete
  11. kalau dah test and still ok, means insya Allah ok lagi la tu :)

    ReplyDelete
  12. mcm ne kite nk tau berapa bnyk shutter count kita da gune?

    ReplyDelete
  13. depends pd model, ade yg boleh, ade yg x bole check.
    http://www.google.com/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=how+to+check+the+shutter+count

    ReplyDelete
  14. terima kasih banyak2.....info dlm blog ni sangatlaaaaaaa berguna....

    ReplyDelete
  15. salam..saya ada dgr cerita tntg shutter count bila dah servis jadi 0..shutter speed akan berkurang kelajuannye..betul ke..
    tp apa yg saya rasa kalau dah servis msti lg elok kn..

    ReplyDelete
  16. shutter speed tu berkurang kelajuannya bila shutter tu dah nak kong. lps servis, shutter akan ditukar kpd new unit, so elok lah jadinya

    ReplyDelete
  17. shutter speed ade limit dia ker ? dan berapa harga kalau kita nak servis ? and ambik berapa banyak hari untuk tunggu servis siap ? tq

    ReplyDelete
  18. "shutter speed ade limit dia ker" soalan ni dah terjwb kat atas. sila baca balik.
    psl harga dan berapa hari tu kena tanya kedai

    ReplyDelete
  19. getah pemegang dah tertanggal.macam mana yew?

    ReplyDelete
  20. jwpn paling logik - gam je la balik. kalau berduit, pergi hantar service center, pasang getah baru

    ReplyDelete
  21. Terima kasih. Byk tip yang berguna. Syabas

    ReplyDelete
  22. ejad sy nk tnya la,mcm sy slalu buat ialah keluarkn beteri saja,lens pada body sy tak tanggal sebab sy ada kit lens tu je satu,untuk jangka masa lama ok ke xok?sy slalu pkai kemera.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. nikon d3100 memang blh record 10 minit ja ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jwpn tu mungkin ada dlm user manual. ce selak dan baca

      Delete
    2. tengok pada kapasiti memory card... cer tanya kat kedai jual kamera etc

      Delete
  25. salam. sy pernah lalui satu situasi.
    ada sekali sy bawa kamera sy ke I City. kat dalam tu mmg sangat2 sejuk.
    mula2 kamera okay. tapi lepas je keluar dari I City, lens mula berkabus.
    dlm 1 jam sy biarkan, lens masih juga berkabus. tapi esoknya kabus tu hilang dan kamera berfungsi mcm biasa. nak tanya, ada ke apa2 effect dkt kamera tu ?

    ReplyDelete
  26. mau tanya.... kalau di airport kan... xde efek ke pada kamera bila kena scan....

    ReplyDelete
  27. hi ejad..ade lag ker??
    saya baru je beli eos20d..kamera tua je..jualan lelong..ok tk kmera ni..tk brp pndai nk main..bg tips

    ReplyDelete
  28. hi ejad..ade lag ker??
    saya baru je beli eos20d..kamera tua je..jualan lelong..ok tk kmera ni..tk brp pndai nk main..bg tips

    ReplyDelete
  29. http://emcmee.jimdo.com/
    http://emcmee.jimdo.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%A7%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%8A%D8%A7%D8%B6/ شركة نقل عفش بالرياض
    http://emcmee.jimdo.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%B9%D9%81%D8%B4-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B7%D8%A7%D8%A6%D9%81/ شركة نقل عفش بالطائف
    http://emcmee.jimdo.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%B9%D9%81%D8%B4-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%85%D8%A7%D9%85/ شركة نقل عفش بالدمام
    http://emcmee.jimdo.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%A7%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D8%A8%D8%AC%D8%AF%D8%A9/ شركة نقل عفش بجدة
    http://emcmee.jimdo.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%B9%D9%81%D8%B4-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AF%D9%8A%D9%86%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B1%D8%A9/ شركة نقل عفش بالمدينة المنورة

    ReplyDelete
  30. http://emcmee.jimdo.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B7%D8%A7%D8%A6%D9%81/ شركة تنظيف بالطائف
    https://emcmee.jimdo.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%AE%D8%B2%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AF%D9%8A%D9%86%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B1%D8%A9/ تنظيف خزانات بالمدينة المنورة
    http://emcmee.blogspot.com.eg/2017/02/blog-post.html
    http://emcmee.blogspot.com.eg/2017/02/blog-post_7.html
    http://emcmee.blogspot.com.eg/2017/02/copany-cleaning-tanks-medina.html
    http://emcmee.rebelmouse.com/

    ReplyDelete