Saturday, March 31, 2012

Aperture | Sunstar | Starburst

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Sebelum aku start membebel, korang usha gambar-gambar ni kejap.




Dalam gambar-gambar di atas, ada bintang yg berbucu 8, ada yg 18.

Dulu pernah member-member aku tanya, mcm mana boleh wujud bintang berbucu mcm tu?
Dan aku usually jwb: "Bilangan bucu tu ditentukan oleh binaan aperture dlm lens"

Dlm artikel kali ni, aku akan huraikan psl isu ni dgn lebih detail skit, supaya kita semua sama-sama nmpk dan faham mcm mana binaan aperture dlm lens boleh mempengaruhi bintang yg terhasil.

Apabila kita mengambil gambar landscape siang/malam yg mana melibatkan depth of field yg luas, pancaran cahaya (matahari, lampu etc etc) akan menghasilkan bintang yg mempunyai bucu.

Jumlah dan corak bucu bintang yg terhasil itu ditentukan oleh faktor seperti berikut:
  1. Bilangan aperture blades di dalam lens
  2. Setting aperture (besar atau kecil)

Kita start dgn no 1 tu dulu.


Bilangan Aperture Blades

Petikan drpd website Ken Rockwell:
"Odd numbers of blades will give diffraction and reflection stars around very bright points of light that have double the number of points as the number of blades. For instance, a seven-blade diaphragm will give a lovely 14-pointed star. Even numbers of blades will give stars with the same number of points as you have blades. An eight-bladed diaphragm will give a boring eight pointed star."
Sumber: kenrockwell

Ringkasannya, sila usha bilangan aperture blade di dlm lens masing-masing. Salah 1 cara utk meng-usha, boleh dibuat dgn membaca artikel Bokeh.

Kalau bilangan blade tu genap, star yg terhasil adalah sama jumlahnya dgn blade tersebut.

Contoh gambar lain yg diambil dgn lens Pentax 18-55mm, yg mempunyai 6 aperture blades:

Pentax K100D & SMC Pentax-DA 18-55mm F3.5-5.6
6 aperture blades = 6 pointed stars

Kalau bilangan blade tu ganjil, star yg terhasil adalah 2 kali ganda drpd bilangan blade tersebut.

Contoh: gambar di bwh diambil dgn lens Nikkor AF 28-70mm F3.5-4.5D yg mempunyai 9 aperture blades, maka bintang yg terhasil mempunyai 9x2=18 bucu.


Basically:
  • 5 blades = 10 bucu
  • 6 blades = 6 bucu
  • 7 blades = 14 bucu
  • 8 blades = 8 bucu
  • 9 blades = 18 bucu
  • and so on...

Ok so faham eh semua? Senang cite:
Bilangan blade genap --> bintang bucu sama dgn bilangan blade
Bilangan blade ganjil --> bintang bucu 2 kali ganda drpd bilangan blade


Setting Aperture

Bukaan aperture juga memainkan peranan dlm penghasilan bucu bintang.
Semakin kecil aperture, semakin runcing bucu bintang yg terhasil.

Senang cerita, tgk gambar ni:


Gambar ni diambil menggunakan Nikon D3 (milik Adi Mang, foto juga oleh Adi Mang) dengan 2 lens berikut:
  1. Sigma 24-70mm F2.8 DG Macro
    9 aperture blades (ganjil)
    Aperture: f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16

  2. Vivitar 19-35mm F3.5-4.5 MC
    8 aperture blades (genap)
    Aperture: f/5.6, f/8. f/11, f/16

Gambar yg diambil tu aku zoom 100%, dan sila lihat sendiri bintang yg terhasil:

Nikon D3 & Sigma 24-70mm F2.8 DG Macro

Nikon D3 & Vivitar 19-35mm F3.5-4.5 MC

Perasan tak semakin kecil aperture (semakin besar angka f), bucu yg terhasil semakin runcing dan panjang.
Dlm ertikata lain, semakin kecil aperture, semakin runcing bucu bintang yg terhasil.


Cara Mengambil Gambar Sunstars

Selain drpd bilangan aperture blades serta setting aperture, ada teknik yg diperlukan utk mendapatkan sunstars.

Gambar sunstar usually mudah utk diambil jika light source (sumber cahaya) tu kecik, maka:


Waktu Siang:

Pada waktu siang, sinaran matahari sgt besar dan sgt terang, maka susah utk kita mendapatkan sunstars secara direct. Maka teknik yg boleh digunakan ialah:
  • ambil gambar sinaran matahari di waktu ianya tidak terlalu kuat/terang, iaitu time sunrise/sunset
  • cari angle dimana anda boleh mengambil gambar cahaya matahari itu dari celahan sumthing

Contoh gambar seperti di bawah. Perhatikan kesemuanya adalah dari celahan:

D700 | 18-35 F3.5-4.5

D2X | 18-55 F3.5-5.6
D700 | 18-35 F3.5-4.5
D2X | 18-55 F3.5-5.6


Waktu Malam:

Gambar malam sgt simple dan sgt senang. Sebab cahaya lampu di waktu malam mmg kecik, maka anda tak perlu ambil dari celahan. But just make sure yg sumber cahaya tu tak terlalu besar, contoh spotlight, atau korang zoom habis sampai lampu jalan yg kecik tu nampak besar dalam viewfinder.







Dan teknik yg terakhir, sila jgn gunakan apa-apa filter utk hasil yg terbaik, kerana filter menyebabkan wujud halo serta menjadikan sunstars itu kelihatan soft. Contoh gambar Masjid Negeri Shah Alam kat atas ni, aku pakai GND filter utk gelapkan bahagian jalan supaya boleh dpt shutter speed yg lebih lama.

Ada paham ye rakan-rakan sekalian?


Kesimpulan

Sbg kesimpulan, gambar sunstars boleh dihasilkan melalui:

1. Bilangan aperture blade
  • Genap --> Sama jumlah
  • Ganjil --> 2x ganda

2. F number
  • Aperture besar (f kecil) --> bucu pendek
  • Aperture kecil (f besar) --> bucu panjang & runcing

3. Teknik:
  • Siang: sunrise/sunset, dari celahan
  • Malam: direct pun boleh
  • Tanpa filter utk hasil terbaik

Sekian, Wassalam.
Ejad Fotopoyo

8 comments:

  1. ooo....aperture yang bg efek bintang2 tu... baru tau.. thanks =)

    ReplyDelete
  2. Good info....as always... :)

    ReplyDelete
  3. kekawan yg nk shoot landskap malam kena baca blog ni

    ReplyDelete
  4. tq bro...good info for me (beginner) hehe...

    ReplyDelete
  5. TERIMA KASIH, memang berguna artikel ini.

    ReplyDelete
  6. TERIMA KASIH, memang berguna artikel ini.

    ReplyDelete
  7. TERIMA KASIH, memang berguna artikel ini.

    ReplyDelete