Thursday, March 22, 2012

MEMBEBEL - Perlu Ke Saya Upgrade?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Sumber: http://www.applecasts.com/lion-upgrade-or-wait/

Setelah sekian lama tak membebel, hari ni aku rasa mcm nak membebel sgt2 walaupun kepala tgh pening otak tgh blank sbb takleh tidur lps amik darah kat PPUM semalam.

Aku selalu dpt soalan mcm ni drpd kwn2 aku:
"Perlu ke saya upgrade?"
"Nak upgrade apa eh?"
"Saya dah ada lens dan body sekian sekian, nak beli apa lg eh?"
"Saya ingat nak upgrade body/lens la, nak beli yg mana eh?"

etc etc
Jika anda perlu bertanya sebegini, jwpn aku simple je: NO.
Incase korang tak nmpk tulisan aku, aku kasi besar skit. Jwpn aku ialah

NO

Kenapa aku jwb NO?
Kenapa bg aku tak perlu pun korang upgrade?

The reason is simple.

Kalau korang betul-betul perlu upgrade, contohnya korang ni sports photographer dan korang perlukan lens telephoto aperture besar, korang takkan tanya aku soalan mcm ni.
Dan katakan korang ni pencinta macro/nature, korang takkan tanya soalan mcm ni.

Instead, korang akan tanya
"Aku nak shoot action, mana ok, 70-200mm F2.8 ke 300mm F4?"
"Aku minat sgt dgn wide lens utk shoot landscape. Mana ok, Tokina 11-16mm ke 12-24mm?" 

"Utk macro ni, aku plan nak beli Tamron SP90 la. Ke beli Nikon 60mm F2.8 Micro lg ok?" 
Nmpk tak perbezaan soalan yg di atas ni dan yg aku taip awal-awal tadi?
Soalan yg di awal2 artikel tu sgt general. Korang just mcm byk sgt duit dan nak beli extra lens, atau korang jeles tgk kwn2 lain ada lens tu, dan korang pun nak jugak.

On the other hand, soalan yg latest plak dah menampakkan yg korang ada hala tuju, dah ada genre yg diminati dan nak cari tools/equipments terbaik.

Kalau korang setakat shoot tanpa hala tuju, kitlens dah memadai.
Kalau korang setakat shoot wedding, kitlens dan 50mm sudah memadai.
Kalau korang suka shoot candid, 50mm sudah memadai.

In fact, kalau korang mmg setakat shoot suka2, Your Camera Doesn't Matter, as long as kau dah tau psl composition dan exposure.

Dan sepertimana yg aku dah bebel kat artikel Your Camera Doesn't Matter:
"Buying new gear will NOT NECESSARILY improve your photos"

Dan sepertimana yg dah aku bebel kat artikel Bring Less See More, dgn tools yg byk hanya akan menyebabkan korang tak dpt shoot moment, sbb masa utk shoot tu dah dibazirkan dgn korang duk fikir "nak shoot pakai kamera/lens apa eh."

Of coz la dlm iklan, camera manufacturer suruh korang upgrade, sbb tu sumber pendapatan diorang.

So again aku tegaskan, if you should ask psl nak upgrade ke tak, my answer is no.
Kalau degil nak tau jugak jwpn aku, nih ha:

 "Sila upgrade skill".

Bagaimana? Dgn menghadiri bengkel/kursus yg dibuat, psl lighting ke, macro ke wedding ke.

Atau kalau korang cuma ada body dan kitlens dan korang rasa nak belajar benda baru, aku suggest korang beli lens 50mm dan external flash.
F1.8 dah memadai. Even kalau korang sebat 1.4 atau 1.2 sekalipun, jarang org shoot pakai wide open aperture sbb biasanya hasil wide open aperture sgt soft.
Dan external flash boleh mendorong minat korang utk belajar psl lighting, bounce/tilt, manual power, guide number semua tu.

Iye betul, korang akan kata kalau upgrade body nnt kurang noise, FPS lg tinggi. Upgrade lens nnt boleh pakai low light bla bla bla.

Tanya diri korang balik, korang perlu sgt ke features yg korang nak kat kamera/lens tu?
Perlu sgt ke ISO tinggi2 sampai 8 juta tu?
Perlu sgt ke lens panjang2 sampai 6km tu?
Perlu sgt ke aperture besar gaban f/1.0 tu?

Kalau tak, then ur current body/lens is more than enuff.

Toksah ngade2 la nak upgrade juz becoz tgk kwn pakai lens 70-200, then korang pun nak jugak. Lps dah beli tu simpan je dlm drybox tak pakai sbb berat. Kan dah membazir tu.

Kitlens tu sendiri dah lebih dari cukup. Nih aku share artikel psl kitlens:
  1. Ada Apa Dengan Kitlens Part I
  2. Ada Apa Dengan Kitlens Part II 
  3. Ada Apa Dengan Kitlens Part III: Macro Edition 

Kalau mmg korang tu kaya sgt, byk duit taktau nak beli apa, then go ahead.
But don't except tools baru tu boleh buat gambar korang jadik cantik giler kalau korang sendiri tak tau asas exposure dan composition.

Focus more on ur photo, how to improve the composition/angle, tolak tepi lens body apa semua, itulah cara nak memantapkan lg skill dlm photography.

Tak salah berangan dan berimpian nak body/lens power2, tp jgn la sampai membazir gadai tanah bagai semata2 nak beli brg2 kamera.

BTW aku tgh otw nak downgrade ni. Eh sukati la aku bukan buat job pun. Hee.

Sekian,
Ejad Fotopoyo


Sumber: Ken Rockwell - Should You Upgrade?

14 comments:

  1. steadyy!!!!!...sebab itu aku pakai D200 sampai sekarang... orang suruh upgrade...aku cakap...aku beli untuk hobi bukan ada job..jadi akan aku pakai sampai habis shuttercount... :)

    ReplyDelete
  2. yeah...kitlens dgn 50mm f1.8 terbaik sbb itu je yg aku mampu dan aku puas hati dgn hasilnye....cuma skill aku je yg memang perlu dimantapkan lagi...

    blog ni banyak bagi panduan utk newbie mcm aku....tq very very much brader ejad...

    ReplyDelete
  3. Tapi kan ejad, bila kita dah pernah guna lense member yang power2 tu, sedikit sebanyak mmg terpengaruh jugak la untuk upgrade, tapi setakat berangan je la. alaa hati manusia mana pernah puas.

    Papepun aku tetap setia dgn kitlens yang comel lote tu. ;)

    ReplyDelete
  4. aku suke betul baca sini. hahah mmg betul pun. aku pun sebagai hobi jugak. lens pun pinjam opis punyer sigma 18-55 f2.8 kalo opis guna, pakai kitlens jer la aku..

    betul la ejad ader member sanggup bergadai harta sbb nk beli kamera cangih2. jual laptop, jual telepon. tp hobi jugak. huh.

    ReplyDelete
  5. aku baru nak terjah dalam dunia photography ni..berminat ngan mirrorless kamera, gx1 jadi target.. ok x rasanya untuk beginner?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gx1 tu bkn tahap beginner dah, tu tahap pro. hehe. ok je. beli jgn x beli :)

      Delete
  6. off topic jap boleh. nak tanye, based on ur knowledge psl camera nih, compact camera mana yang okay ye untuk budget below rm700? thx!

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf kak, dah lama x folo pasaran. bwk je RM700 tu pergi kedai dan test lah kamera2 yg ada ikut bajet tu. tp sy recommend canon powershot atau ixus, sbb utk compact, bg sy canon is the best. kalau nak yg tahan lasak, usha olympus

      Delete
  7. kamera aku xley masuk kitlens la jad!!!..kehkehkehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bapak lousy kamera ko xleh sumbat kitlens. buang buang! hahahha

      Delete
  8. Saya budak baru.. Saye masih gune camera cannon eos 1000D.. huhu.. Tak tahu tu dslr atau slr?

    ReplyDelete
  9. Abg ejad...saya nak belajar angle ngn compo..n segala mak nenek trmasuk dgn lighting skali. Abg ejad ada 'membebel' tak ttg benda tu? Tak jumpa la.. mekasih.. halal eh ilmu..
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. compo ade. usha kat page Genre.
      lighting xdak.

      Delete