Thursday, July 12, 2012

GALERI - Sunset Tasik Shah Alam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Aku baru je lps jual lens Vivitar 19-35mm F3.5-4.5 aku, dgn niat konon-kononnya nak kumpul duit utk sebat UWA lens utk Nikon D2X aku ni. Dalam kepala otak dah mula terbayang-bayang Sigma 10-20mm atau Tokina 12-24mm F4 dah. Nak beli 11-16mm tak mampu, atas 2k, bagi aku mahal sgt.

Aku takde lens wide. Yg paling wide aku ada pun Nikkor AF 35-80mm F4-5.6D, tu pun pinjam.

Lps dah fikir punya fikir punya fikir, aku tak perlukan UWA lens la. Sbb aku ni bukan berduit sgt pun.

Maka tadi aku pun singgah la Kedai Camera Shah Alam dan beli lens terhebat dan ter-sharp di dunia dengan hanya RM250 siap 1 week warranty:


Lps dah beli ni, aku bwk pegi test drive kat Taman Tasik Shah Alam, sbb sepanjang aku pakai nikon, aku tak penah pakai kitlens 18-55. Yg aku penah pakai cuma 18-70mm je. So aku nak tgk la ke-best-an kitlens 18-55 ni.

Dgn menggunakan Nikon D2X & AF-S DX Nikkor 18-55mm F3.5-5.6G, dengan Cokin ND dan GND, kemudian sedikit editing pada warna, contrast dan white balance menggunakan Adobe Lightroom 3.6, berikut adalah hasil test drive aku:









In case korang tertanya-tanya mcm mana aku boleh dpt bentuk matahari yg mcm tu, sila baca artikel ni instead of asking me for the EXIF: Aperture & Star Effect.

Sekian dari saya yg newbie.

Ejad Fotopoyo

3 comments:

  1. Aha...! Saya memang guna kitlens nikon ni. So far so very the good. Ni pun tengah gigih belajar optimumkan penggunaan kitlens ni.

    ReplyDelete