Monday, January 31, 2011

ISO

Assalamualaikum buat pengunjung sekalian.

Kali ini aku nak kongsi mengenai ISO, yg mana termasuk dlm Ilmu Cahaya atau Exposure Triangle - salah satu aspek yg sgt penting selain shutter speed dan aperture utk menentukan berapa terang atau gelap gambar kita.


APA ITU ISO?

ISO - International Standards Organization, secara ringkasnya, merujuk kpd kepekaan atau sensitiviti pd cahaya.

Ia dibaca atau ditentukan dgn nombor, seperi ISO100, ISO200, ISO400, ISO800, ISO1600 dan seterusnya.

Pd zaman filem, ISO juga dikenali sbg ASA (American Standards Association), yg mana membawa maksud yg sama, tp ia lebih merujuk kpd kelajuan filem (film speed).
Setiap filem datang dgn ISO tertentu yg mana ditunjukkan pd description tersebut:



Jadi, jika anda menggunakan kamera filem (khasnya kamera mekanikal spt SLR, TLR), anda perlu 'memberitahu' kamera anda berapa ISO pd filem yg digunakan.

Contohnya, jika kita menggunakan filem yg mempunyai ISO400, kita perlu set kan ISO atau ASA pd 400, kemudian kamera akan membuat calculation utk exposure metering.



Tapi itu dulu punya cerita.

Kini pd zaman digital yg mmg tidak lagi menggunakan filem, setiap kamera, baik compact camera mahupun DSLR, sudahpun mempunyai built-in ISO setting, membolehkan kita memilih ISO sendiri, bergantung pd jenama dan model kamera tersebut.

Panasonic Lumix DMC TZ11 mempunyai ISO setinggi 1600

Pentax K20D pula mempunyai ISO setinggi 6400

Setiap kamera digital memberi kebebasan pd kita utk memilih ISO, tapi hasilnya mungkin tak sama kerana perbezaan sensor.

Contohnya, Pentax K20D memberikan hasil gambar yg berbeza dgn Lumix TZ11 pd penggunaan ISO yg sama, kerana saiz sensor K20D lebih besar drpd TZ11.

Sama juga jika kamera anda Nikon D3000 VS Nikon D3 pd ISO yg sama - hasilnya sgt jauh berbeza.

Anda boleh merujuk pada manual (panduan penggunaan) utk melihat bagaimana memilih ISO pd kamera anda, kerana setiap kamera, caranya berbeza-beza.


BAGAIMANA MEMILIH ISO?

Secara umum, pemilihan angka ISO mestilah berlawan dgn keadaan cahaya persekitaran.
Semakin terang cahaya persekitaran = semakin rendah angka ISO.

Contoh:
  • ISO100-200 utk tengahari yg terik
  • ISO400-800 utk mendung/redup atau sedikit gelap
  • Lebih drpd ISO800 jika keadaan sgt gelap.

Kenapa begitu?
Semakin tinggi angka ISO, sensor seolah-olah memberikan 'cahaya artifisial' supaya hasil akhir gambar kita lebih terang. Sebab itu angka ISO yg tinggi diperlukan jika keadaan cahaya gelap.

Walaubagaimanapun, cahaya artifisial yg diberikan itu tidaklah sempurna, maksud aku memang gambar korang akan terang, tetapi ada side effect - NOISE, iaitu bintik-bintik putih kecil, yg mana membuatkan gambar kelihatan 'kasar'.

Pd zaman filem, noise lebih dikenali dgn istilah 'grain'.

Jika anda tiada kamera digital mahupun DSLR, tapi ingin melihat apa itu noise, mudah sahaja.
Gunakan kamera handphone, ambil gambar pd keadaan yg gelap, tanpa flash, gunakan Night Mode (atau Night Scene), anda akan dapati terdapat bintik-bintik putih pd gambar.
Itulah noise :)



Semakin tinggi angka ISO, semakin byk noise yg timbul, especially kat background hitam.
Sbb tu gambar yg ISO25600 tu melampau dia punya noise.

Sesetengah kamera akan menghasilkan gambar yg 'pelik' pd ISO yg tinggi, seperti White Balance yg agak kekuningan drpd biasa, Dynamic Range yg agak kurang, tidak sharp dan sebagainya.


PESANAN DARI EJAD FOTOPOYO

Dlm keadaan tertentu, seperti di bilik yg gelap, atau tmpt yg flash mmg tak dibenarkan, kita perlu menggunakan ISO yg tinggi utk mendapatkan exposure yg ideal pd gambar kita.

Jadi, kita tak dpt menolak kemungkinan yg akan wujudnya noise atau grain padanya.

Fenomena ini menjadi suatu ketakutan buat photographer, khasnya buat mereka yg baru sahaja ingin berjinak-jinak.

Ada yg sanggup tiada gambar drpd ada gambar yg mempunyai noise, kerana bg mereka, noise itu seolah-olah perosak hasil gambar.

Bg aku pulak, mudah je - "Nak gambar ke tak?"

Kalau nak, just shoot. Pedulik hape noise ke apa ke, janji ada gambar, betul tak?

So, pesanan aku simple je - "Jangan kedekut ISO".

Noise ke tak noise ke, yg penting ada gambar.

Bg aku serta beberapa photographer lain, noise itu jatuh pd kategori seni yg boleh menaikkan lagi seri gambar.

Noise atau grain tampak cantik jika ia ada pada gambar seperti B&W, Sepia atau mood seperti sedih dan sbg nya.

Boleh lihat sampel gambar aku yg mempunyai noise:
http://www.flickr.com/photos/fotopoyo/tags/noise/

Jika anda mmg tak suka noise tapi anda perlukan sgt gambar, kita ada byk software utk kurangkan noise, seperti Noise Ninja, Noiseware dan sbg nya.

So, moral of the story, yg penting - ada gambar.

Sekian & Wassalam :)

Ejad Fotopoyo

12 comments:

  1. aku mmg takut pd noise ms memula pakai kamera dulu, tp bile dah banyak tgk hasil gambar dari org lain, kengkadang ade noise pon cantik gak....

    ReplyDelete
  2. ala noise jee...
    titik2 je pun...ape ade hal...tol x ejad?

    ReplyDelete
  3. mr ejad.... hehe nice info! tq ya... berseni apa kalo ada sikit 'bisin' gegge.. noise. jarang sy amal tapi sekali berkala xpe jugak kan???
    teruskan dengan perkembangan ilmu anda.. i read hehe...then i follow... hueheue..

    Selamat bercuti!

    ReplyDelete
  4. yup.. titik2 kecik je pun.. apedehal, janji gmba clear, sharp :)

    slmt bercuti ^^

    ReplyDelete
  5. kalau buad auto iso... cam ner plak?

    ReplyDelete
  6. auto iso tu bergantung pd kamera punya intelligent. kamera akan choose sendiri the best iso setting depends pd available lighting

    ReplyDelete
  7. terbaek... byk info dpt belajar kat Ejadfotopoyo...

    ReplyDelete
  8. haha.. baru faham ISO tu untuk apa, dulu aku tnye kawan2 yang pro2, xfaham2 apa dorg ckp.. aduyai..thns

    ReplyDelete
  9. heheh...sama la....dulu tanya pro..jawapan dia kasi iso tinggi tempat gelap...iso rendah tempat cerah..mana la aku faham....sekarang alhamdullilah..faham la skit

    ReplyDelete
  10. hehehe...aku pun takut noise..tapi...bila baca ni..fikir2 balik..betui gak..ape ada hal.edit balik je...hehe

    ReplyDelete
  11. Titik² noise /halo ni bikin takut la sebelum bace blog ni..lpas bace rse semangat balik..ape de hal..noise je pongg haha

    ReplyDelete